Doğalgaz Sistemleri
Boru hattı taşımacılığı ile artan doğalgaz kullanımı evlerde ve birçok alanda en yaygın kullanılan ısınma ve kullanım aracıdır. Bu enerji kaynağını kullanmak için ilk olarak bir doğalgaz tesisatı döşenmesi gerekmektedir. Doğalgaz tesisatı nasıl yapılır? gerekli adımları yazımızda bulabilirsiniz.
Doğalgaz Nedir?
Uzun yıllardır oldukça fazla kullanılan doğalgaz, metan içeren yüksek oranda yanıcı bir hidrokarbon gazıdır. Yer kabuğunun derinliklerinde bulunur ve basınçlı yataklarda üretilir. Doğalgazı değerli hale getiren etkenler ise; düşük emisyon ile elde edilen yüksek yanıcılık etkisidir.
Doğalgazın Kullanım Alanları
- Isıtma amaçlı kullanım: Bölgesel ısıtma, merkezi ısıtma, bireysel ısıtma
- Mutfak amaçlı kullanım
- Sıcak su amaçlı kullanım
- Fabrikalarda kullanılan doğalgaz
- Ticari sektörler için kullanılan doğalgaz
- Elektrik üretim sistemlerinde kullanılan doğalgaz
- Araç ve motor yakıtı olarak kullanılan doğalgaz
- Sanayi ve üretim sistemlerinde kullanılan doğalgaz
Doğalgaz Tesisatlarının Döşenmesi
Doğalgaz tesisatı projelendirme sonrasında ilk olarak vana ve borular için geçiş alanları planlanır. Duvarların delineceği alanlar projeye göre delindikten sonra, daha önce ölçüleri alınan borular ve kelepçeler sabitlenir. Daha sonra eğer doğalgaz enerji sistemi olarak kullanılacaksa, doğalgazı yakmaya yarayan cihazlar yerleştirilir ve son olarak bağlantıların güvenliği test edilir.
Daire İçi Doğalgaz Tesisatı
Daire içi doğalgaz tesisatı evlerde kullanım kolaylığı ve çevre dostu olması nedeniyle oldukça çok tercih edilmektedir. En önemli kullanım amacı ise sıcak su ve ısınma imkanını sunmasıdır. Evlerimizde kullandığımız doğalgaz, daire içi doğalgaz tesisatı ile bina kapısından ana vana aracılığı ile ocak ve ısıtıcı gibi birçok cihaza ulaşır. Daire içi doğalgaz tesisatlarında borular dairelerin içerisine projeye uygun, planlı ve göz yormayacak şekilde döşenmelidir. Kullanıma başlamadan önce ise aboneler ruhsat ve üyeliklerini gerçekleştirmiş olmalıdır.