Havalandırma Sistemleri
Kapalı bir ortam, yoğun hava kirliliğine ve sağlıksız hava koşullarına maruz kalıyorsa, bu ortama temiz hava sağlanması konusunda etkili olan sistemlere, havalandırma sistemleri adı verilmektedir. Havalandırma sistemlerinin birçok çeşidi ve farklı çalışma prensiplerinin olduğunu söylemek doğru olacaktır. Havalandırma sistemlerinde genel olarak, kullanım ortamı ve kullanım amacı, sistemin belirlenmesi konusunda en önemli unsur olarak bilinmektedir. İçeride bulunan kirli havanın, sadece insan sağlığına değil, birçok unsura zarar vermesinden ötürü, havalandırma sistemlerinin birçok ortamda kullanılması gerektiğini söylemek mümkündür. Havalandırma sistemlerinin, dış ortama kirli havayı salmalarından ötürü, çevreyi kirlettiklerini ya da atmosferi kirlettiklerini düşünmek son derece yanlış bir düşünce olacaktır. Havalandırma sistemlerinin bünyesinde ve havalandırma sistemleri teknolojisinde bu durumun da önüne geçen çalışmalar yapılmaktadır. Öte yandan havalandırma sistemleri çeşitleri de, kullanım alanına göre tercih edilmektedir. Çünkü her kullanım alanının kapasitesi farklı olmakta dolayısıyla da ihtiyaç miktarı değişiklik gösterebilmektedir.
İşyerlerinde, evlerde veya büyük fabrikalarda olsun herhangi bir kapalı ortamda, havanın başarılı bir şekilde tahliye edilmesi için havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyulur. Havalandırma sistemleri sayesinde daha ferah ve nefes almaya uygun bir ortamda çalışma imkanı sağlanır. Havalandırma sistemleri sayesinde çalışanlar için daha sağlıklı bir ortam oluşturulur. Bu sayede çalışmalarından hem daha fazla verim alınır hem de kirli hava ortamlarının onların sağlığına olumsuz bir etki yapması engellenmiş olur.
Havalandırma sistemleri sayesinde sistemde kirli olarak tanımlanmış havanın yeri temiz havaya bırakılmış olur. Bunun için havalandırma sistemleri birçok farklı şekilde çalışılan ortama göre tasarlanır. Aynı zamanda havalandırma sistemleri estetik açıdan da hiçbir sorun içermediği için endişe etmenize gerek kalmaz.
Havalandırma Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Havalandırma sistemi bulunduğunuz ortamdaki kirli havayı temizlemeye yardımcı olduğu için birçok alanda kullanılır. Örneğin kafe havalandırma sistemleri sayesinde kafeler temiz tutularak hem müşterilerin temiz bir ortamda bulunması sağlanır hem de çalışanların özellikle mutfakta daha rahat çalışması sağlanmış olur. Kafeler dışında da birçok mekanın havalandırma sistemine ihtiyacı olmaktadır.
Otopark havalandırma sistemleri, klima santralleri, havuz nem alma sistemleri, mutfak egzoz sistemleri ve diş polikliniği havalandırma sistemleri gibi birçok alanda havalandırma sistemleri kullanılmaktadır. Hepsinin ortak amacı aynıdır. Kısacası ortamın kirli havadan temizlenmesine yardımcı olurlar.
Havalandırma Sistemi Çeşitleri
Havalandırma sistemleri iki farklı çeşitte bulunmaktadır. Bunlardan biri doğal havalandırma olurken diğeri mekanik havalandırma olmaktadır. Doğal havalandırma klasik pencere ve kapıların açılıp kapanmasıyla yapılan bir havalandırma çeşidi olurken mekanik havalandırma ise daha modern bir çalışma sistemine sahip havalandırma çeşidi olmaktadır. Mekanik havalandırma sistemi ile bulunduğunuz ortamı havalandırmak isterseniz eğer Aydın Havalandırma olarak sizlere yardımcı olmaktayız. Her türlü binaya havalandırma sistemi döşeyerek temiz bir ortamda çalışmanızı sağlamaktayız.
Havalandırma Sistemi Nasıl Çalışır?
Bulunduğunuz ortama kurduğumuz mekanik havalandırma sisteminin nasıl çalıştığını sizler için açıklayarak bu sistem hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız. Havalandırma sistemleri sayesinde kötü hava tahliye edilirken temiz havanın içeri girmesi sağlanmaktadır.
Kirli havanın tahliye edilip temiz havanın içeri girmesi için özel bir sistem kullanılmaktadır. Bu işlemlerin olabilmesi için de fanlar kullanılır. Havalandırma sistemi için kullanılan fanların bu sistemin çalışmasında birçok görevi vardır. Fanlar sayesinde istenilen havanın aktarılması sağlanır. Bu yüzden ilk olarak dışarıdan hava üfleme işlemi yapılmaktadır. Bu yapıldıktan sonra da hava akımı hem filtreden hem de ısıtıcıdan geçirilerek gerekli derecelendirmeler yapılır. Bu sayede gerekli temizlemeler yapılarak havanın içeri aktarılması sağlanır. İçeri aktarılması istenen hava sızdırma yapmayan kanallardan geçerek ortama yayılmaktadır.