Sıhhi Tesisat Sistemleri
Sıhhi tesisat, yapı için gerekli olan suyun temini, depolanması, ısıtılması, yumuşatılması, basınçlandırılması ve dağıtımı, pis suyun atılması, atık suyun arıtılması, yağmur suyu tahliyesi ve yangın söndürme konularını içerir.
Sıhhi tesisat bir altyapı olduğu için ehliyetli kişiler tarafından yapılması önemlidir Çünkü sonradan çıkacak bir su kaçağı sebebiyle binanız hasar görebilir bu yüzden mağdur olan kişi sayısı oldukça fazladır.
Çağdaş dünyamızda insanların sağlıklı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir şekilde yaşaması ve çağdaş yapılara sahip olmasında hiç şüphesiz ki tesisat mühendisliğinin önemi büyüktür. Her gün kendini yenileyen ve geliştiren önemli bir uzmanlık alanıdır. Yapının sıhhi tesisat projelerinin ön hazırlığında, mimari projeler üzerinde mimarlar ile birlikte boru geçiş yerleri ve cihaz yerleşimi konularında çalışmalar yapılmalıdır.
Modern bir sıhhi tesisat sisteminin oluşması için aşağıdakiler sıralanabilir:
– Yapı sakinlerine güvenilir bir temiz su sağlanması ve bu suya herhangi bir sıvının karışmasının önlenmesidir.
– Aygıt sayısı, sağlanan suyun miktar ve basınç yönünden uygun bir sistem kurulması, gerekli hallerde suyun depolanmasıdır.
– Pis su drenaj sisteminin tıkanma ve kirlenmelerden, katı madde birikimlerinden uygun bir bakımla korunmasının sağlanmasıdır.
– Kabul edilebilir bir tesisat ömrü için uygun boru ve donatım malzemelerinin seçilmesidir.
– Temiz su ve pis su sistemlerinde uygun ayırma, yalıtım ve havalandırmanın sağlanmasıdır.
Temiz suyun sağlıklı bir şekilde kullanım yerlerine kadar iletilmesini, kirli ve pis suların toplanarak bina dışına çıkarılmasını sağlayan boru ağına sıhhi tesisat, bu boru tesisatını yapana da sıhhi tesisatçı denir. Sıhhi tesisatçılık insan sağlığının korunmasıyla doğrudan ilgilidir. Şehirleşme ve modern hayat, ihtiyaçlarla birlikte tesisat ve tesisatçılığın önemini artırmıştır. Aynı şekilde kullanılan araç gereç ve teknikler de gelişmiştir. Temiz su, ilk çağlardan beri insanoğlunun varlığında önemli bir rol oynamıştır. İnsanoğlu temiz su kaynaklarını buldukları yerlere yerleşmiş, kaynaklar kuruyunca veya kirlenince yeni yerler aramıştır.
Sıhhi tesisat boruları döşenirken suyun alınacağı kaynağa dikkat etmek gerekir. Su ne kadar kaliteli olursa sistem de o kadar sorunsuz çalışacaktır. Bunun için tesisat içerisinde kullanılacak suyun 7 ila 12 derece arasında sıcaklığa sahip olması istenir. Rengi olmayan berrak görünümde, içerisinde istenmeyen zararlı mikroorganizmalar bulunmayan su daha ideal kabul edilir. Bunun yanı sıra sertlik derecesi standartlara uygun olan su kullanılırsa borulara zarar vermeyecektir.
Sistemin çalışmasına etki edecek bir diğer faktör de su hızıdır. Yüksek hızla borulara gelen su, basıncın dengesizleşmesine neden olabilir. Bu da sisteme entegre olan tesisat elemanlarını zarara uğratabilir. Bu durumla karşılaşmamak için sıhhi tesisat borularının eğimi sayaçtan yukarı doğru verilmelidir.
Sıhhi tesisat boruları döşenirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu borulara erişimin kolay olmasıdır. Bu sayede zamanla sistemde bir sorun meydana geldiğinde onarım işlemleri pratik bir şekilde yapılabilir. Böylece sistemin herhangi bir parçasının değiştirilmesi gerektiğinde de kolayca değişim gerçekleştirilebilir. Açık alana döşenen boruların donmaması için izole işlemi yapılmalıdır. Bu alanlarda kullanılan boruların duvara sabitlenmesi için askı ve kelepçelere ihtiyaç vardır. Borulara en uygun boyda ve kolay bozulmayacak malzemeden üretilen ürünler seçilmelidir.